Brød & bagværk Burger Opskrifter

Perfekte, amerikanske burgerboller

.. hvis jeg selv skal sige det!

Jagten på den perfekte burgerbolle

Ligesom jeg nok aldrig stopper jagten på den perfekte burger – slutter jagten på den perfekte burgeropskrift heller aldrig. De, der har fulgt med længe ved, at jeg har kæmpet en brav kamp med burgerbolle-opskriften. Det er aldrig rigtig lykkedes mig at bage mig helt tilfreds.

Jeg synes personligt ikke at en briochebolle gør sig som burgerbolle – den bliver simpelthen for bastant og smørtung (ikke at der er noget galt i dét – det er bare ikke de kvaliteter, jeg synes en burgerbolle skal besidde).

Jeg har testet opskrifter af store danske kokke, som jeg synes er lidt for omsonste. Og jeg har testet opskrift på theboller, som måske har været det bedste bud til dato, men den har stadig ikke helt været der.

Det er typisk når jeg er i familiens sommerhus, at jeg giver mig i kast med at teste nye opskrifter af. Her er tid, overskud – og en røremaskine. Og så bliver der generelt bagt en del: tærter, morgenboller og kager – så man er ligesom i træning.

Den luftige, amerikanske bolle

Jeg havde i år besluttet at teste en simpel, amerikansk opskrift af. Én af dem, der er lidt uoverskuelige, fordi det hele er i ounces og mål, man ikke kan forstå – for ikke at snakke om de amerikanske tørgærs-typer, som er noget lidt andet end vores friske gær herhjemme.

Men jeg forsøgte på bedste vis at oversætte til egne mål og selvom jeg mange gange undervejs tvivlede på både størrelse (af dej og dermed antal boller), melmængde og gærforhold, så blev det et sindssygt godt resultat. Faktisk det bedste til dato.

Ok, hvor vellykket er det her lige!? Ferietip #5: øvelse gør mester – og lidt aftensol gør heller ikke noget

A post shared by Pigen & Pomfritten (@pigenogpomfritten) on

Normalt vil jeg gerne lige teste en opskrift af et par gange inden den kommer på bloggen, men det er sgu længe siden en burgerbolle er lykkedes så godt. Derfor må I endelig komme med feedback og erfaringer, hvis I prøver den af!

Selve fremgangsmåden tiltalte mig meget. Ca. 15 minutters arbejde, en hævning et par timer, så en times hævning som boller og så 15min i ovnen. I alt 3,5 time.

Ingredienser:

8 stk.

  • 50g gær
  • 200g vand
  • 30g smør
  • 1 æg
  • 500g hvedemel
  • 50g sukker
  • 1,5 tsk salt
  • Et æg til pensling og sesamfrø til pynt

Fremgangsmåde:

Et lille tip, når man bager med sukker og gær, så kan man nemt opløse gæren sammen med sukkeret. Hvis man rører det rundt sammen går de to ting i forbindelse med hinanden og gæren “smelter” og bliver flydende. Derefter kan man iblande de øvrige ingredienser – gerne i en røremaskine og alternativt med en håndmikser. Dejen skal være blød og luftig.

Sæt dejen til hævning et par timer. Den bliver ca. dobbelt størrelse.

Slå dejen ud på et bord, evt. dækket med mel, hvis dejen er meget våd. Form otte boller og lad dem efterhæve på en bageplade. For at bollerne bliver smukkest, kan du rulle dem og folde dem “ind under sig selv”. Derved bliver folden ligesom i bunden af bollen.

Lad bollerne hæve en times tid på bagepladen. Igen hæver de meget grundet den store mængde gær, så giv dem god plads.

Giv bollerne en pensling med æg og drys med sesamfrø, inden de sættes ind midt i en 190gr varm ovn. Bag dem i midten i 15-18 minutter.

Lad dem køle lidt og servér dem enten straks som de er, eller halvver dem og rist dem let på grillen eller panden.

God fornøjelse!

Bollerne hæver en del – også i ovnen – så giv dem god plads på bagepladen (mere end jeg har givet dem her).

Ikke de smukkeste boller, jeg har bagt. Dejen drillede lidt (læs: klistrede til fingrene), men smagen og konsistensen opvejede totalt!

 

You Might Also Like

17 Comments

  • Reply
    Den perfekte, hjemmelavede burger - Pigen & Pomfritten
    31/07/2017 at 15:51

    […] Se opskriften på burgerboller her. […]

  • Reply
    Laura
    31/07/2017 at 19:02

    Jeg bruger altid din gamle opskrift “Burgerboller af den lidt søde slags” og de er altid gode og meget populære hos medspisere. Men nu er jeg jo også nødt til at prøve den her opskrift også. Umiddelbart synes jeg dog at opskrifterne ligner hinanden ret meget, men er spændt på om de smager anderledes :)

    • Reply
      Laura
      31/07/2017 at 19:04

      nej, det er selvfølgelig din opdaterede version jeg bruger “sødere og luftigere burgerboller” ;)

      • Reply
        Pigen
        01/08/2017 at 12:08

        Hej Laura. Dejligt at høre, at du har haft glæde af mine opskrifter!
        De ligner lidt hinanden ja, men der er en del mere gær og mindre mel i denne opskrift – hvorfor de hæver mere og bliver luftigere og blødere i konsistensen. De “gamle” boller blev lidt sejere i skorpen, hvor jeg med denne opskrift synes jeg ramte den bløde bolle ret spot on.

        Måske har det været beginners luck, så giv mig meget gerne feedback, hvis du får testet den af. Den våde dej voldte mig som sagt lidt problemer i udformningen af boller, så måske skal melmængden justeres lidt.

  • Reply
    Therese Rosenqvist
    07/08/2017 at 07:50

    Hej
    Håber du ser det her.
    Jeg skal lave Burger til på lørdag til 10 personer og vil gerne forberede så meget som muligt før.
    Kan bollerne fryses ?
    Er der ellers noget der kan laves i god tid ?
    Vh Therese

    • Reply
      Pigen
      07/08/2017 at 10:42

      Hej Therese, jeg skal gøre mit bedste for at besvare dit spørgsmål.

      Jeg ville nok selv foretrække at bage bollerne på dagen (jeg synes ikke denne opskrift er besværlig, og du kan evt. gøre det om morgenen), men hvis det er helt umuligt at få tidsplanen til at gå op, så frys dem ned. Sørg for at tø dem langsomt op, og lad være med at genopvarme dem i ovnen. Prøv istedet at halvvere dem og rist dem på panden i smør. Det lyder lidt groft, men det fungerer altså ret godt med fx krydderboller.

      Hvis du vil effektivisere bøfferne, kan du evt. stege dem lige i underkanten og sætte dem allesammen i ovnen (med ost) – på den måde sikrer du, at de alle bliver færdige på samme tid.

      Mayo, saucer og dip kan du fint lave dagen før – de bliver kun bedre af at trække.

      Håber det kan hjælpe dig lidt?

  • Reply
    Lisbeth
    17/10/2017 at 17:39

    Hej, vil det være muligt at bage dem dagen før og så lægge dem i noget lufttæt? :) så man kan bruge dem dagen efter?

    Mvh Lisbeth

  • Reply
    Mathilde Dreisig
    27/10/2017 at 13:57

    Rigtig fed blog!
    En lille kommentar til gær og sukker – Jeg lærte engang i biologi, at sukkeret ødelægger gæret, så man ødelægger faktisk lidt hæveevnen. Det samme gælder med salt.
    Jeg glæder mig til at spise de her lækre boller senere :)

    • Reply
      Johannes Skaun
      25/01/2018 at 00:55

      Alt, alt for meget sukker, kan ligesom salt, ødelægge gær, men normal er gær og sukker supervilde, med hinanden.
      Der er ingen problemer med sukker/gær forholdet i denne opskrift.

  • Reply
    Jeanette
    28/12/2017 at 21:26

    Det er første gang jeg laver hjemmelavede burgerboller men det kommer jeg da til at gøre fremover. De blev helt perfekte. Tusind tak for denne opskrift

    • Reply
      Pigen
      06/02/2018 at 16:11

      Det er jeg glad for at høre – tak for feedback!

  • Reply
    Mathilde
    12/01/2018 at 15:30

    Godeftermiddag
    Rørte alle ingredienserne sammen i røremaskinen og smed dem i skraldespanden. Dejen blev sej og tør.
    Vh Mathilde

    • Reply
      Pigen
      06/02/2018 at 16:13

      Det lyder mystisk – du må gerne uddybe, hvad der evt. kan være gået galt? Som jeg skriver er det ikke en opskrift, jeg selv har testet så mange gange, så det vil være interessant for mig at vide, hvad der kunne føre til et bedre resultat?

  • Reply
    Jesper
    12/01/2018 at 21:29

    Kan slet ikke forstå konceptet med burgerboller, der skal være søde som kager. Opskriften er rent McDonald’s, en kagedej fyldt med sukker.
    En god burger er efter min mening ikke en kage med en bøf i … den er et solidt måltid (med godt brød og godt tilbehør), ikke en desert! Fy føj da … :-)

    • Reply
      Pigen
      06/02/2018 at 16:16

      Nu skriver jeg netop, at jeg ikke er tosset med briocheboller. De er for tunge og fyldige, måske lidt sammenligneligt med en sandkage. Jeg mener ikke, at de her boller (eller krydder-/theboller) kan sammenlignes med kager. Men jeg synes den søde smag fra bollen, sammen med den salte bøf og ost, samt den syltede, sure agurk er en ret perfekt smagssammensætning! :)

  • Reply
    Søren
    12/02/2018 at 16:00

    Det er fed blog du har og med masser af gode opskrifter og tips, men denne er altså ikke én af dem. Jeg er enig med Jesper i, at bollerne er alt for søde, der er for lidt salt i og så er smagen af gær ganske gennemtrængende, hvilket jo ikke er så underligt, når man skal bruge en hel pakke. Jeg forstår i hvert fald ikke din begejstring for denne burgerbolle, og vil – ligesom du – fortsætte jagten på ‘Den Perfekte Burgerbolle’

    • Reply
      Pigen
      05/04/2018 at 17:50

      Tak for feedback – fortæl mig endelig, hvis du finder den perfekte burgerbolle! :) Det er jo smag og behag, om man kan lide bollen sød. Mht. gæret, så kan jeg meget vel have taget fejl i oversættelsen fra den amerikanske opskrift, hvor de jo bruger tørgær – men jeg syntes bestemt ikke, at de smagte af gær. Måske slutter jagten aldrig: vi er måske nødt til at fortsætte med at bage og spise burgere – og det er vel ikke helt skidt ;)

  • Reply
    Mette Jensen
    04/08/2018 at 10:38

    Sikke en skøn opskrift.
    Jeg har bagt dem et par gange med stor succes, både med groft mel blandet og og som ren hvide burgerboller – begge rigtig godt.
    Jeg har dog halveret gær, og ladet dem hæve lidt mere første gang, hvilket jeg faktisk synes det blev bedre af
    Er ved at lave dem igen, for i aften står den på flæskestegsburger, som afslutning af sommerferien som har budt på meget sol

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.