Efteråret er nærmest blevet til suppesæson for mit vedkommende. Jeg elsker årstidens grøntsager i flydende form og så er jeg er især en sucker for blendede, cremede supper. Mmm.. Denne kartoffel-/porresuppe er en klassiker tilføjet et lille twist.
Da jeg var en lille pige var jeg helt ufatteligt kræsen – spørg bare min mor. Vi var kun hende og jeg, så jeg kan slet ikke forestille mig, hvor frustrerende det må have været, at købe ind og forberede måltider til en forkælet unge, der tvært bare udbrød “det kan jeg ikke lide” – uden overhovedet at have smagt på maden.
Jeg håber at hun siden har tilgivet mig, og man må da sige, at jeg er kommet godt efter det siden.
Men udover risengrød(!) husker jeg min mors porresuppe som én af mine favoritretter. Jeg elskede den! Og det ville jeg nok stadig gør, men hun laver den ikke så ofte længere.
Opskriften var fra en karolinekogebog og tiden er måske nok løbet lidt fra den tids 80’er-retter. Hemmeligheden var nemlig, at hun rørte en halv pakke smøreost i suppen – og jeg tror næsten dette må være opskriften på “ostesuppen”.
Min version er måske lidt langt fra ostesuppen, da der for det første er tilføjet kartofler, og samtidig er osten ikke en ligeså stor bestanddel af suppen.
Og så elsker jeg blendede og cremede supper. Denne opskrift er således en klassisk porre-/kartoffelsuppe, som er blendet og smagt til med smøreost, og den smager altså ret godt, hvis jeg selv skal sige det!
Til fire portioner:
- 500g kartofler
- 2 store porrer
- 1 løg
- 100 g smøreost naturel
- 3/4l grøntsags bouillon
- Olie til stegning
- Salt og peber
Pynt:
- Lidt strimlede porrer
- 150g bacon
- Purløg
Fremgangsmåde
Skræl kartofler og skær dem i stykker. Skyl porrer og skær dem ligeledes i stykker – gem en stump porrer til pynt. Hak løget og steg dette i lidt olie, tilsæt grøntsagerne og sauter ved lav varme i 10-15 min – grøntagerne må ikke tage farve. Tilsæt dernæst bouillon og lad det koge i 20 mins tid.
Steg i mellemtiden bacon på en pande eller i ovnen til det er sprødt. Lad det køle af på lidt køkkenrulle.
Når grøntsagerne er færdigkogt blendes suppen til en ensartet konsistens – enten med stavblender eller i en blender. Du kan evt vælge at hælde den igennem en sigte, hvis du vil slippe helt for porrestrimler eller andet. Rør flødeosten ud i suppen – hvis du ikke har tålmodighed til at røre til den er opløst kan du blende lidt med stavblenderen, og smag så til med salt og peber.
Pynt suppen med knust, sprød bacon, friske porrer (eller lynstegte, hvis du ikke kan lide den friske smag) og lidt purløg.
9 Comments
Maria Tritscher
26/10/2013 at 19:11Supper, levende lys, mørke og få uger til jul – jeg elsker simpelthen denne årstid. Det er bare så hyggeligt!
Jeg vil skrive mig denne bag øret, men i dag står den dog på græskarsuppe.
Kommer der forøvrigt flere burgerindlæg fra New York?
God lørdag aften :-)
Pigen
26/10/2013 at 19:15Jeg er helt enig! Gid det dog også bare var lige så hyggeligt på den anden side af jul :)
God fornøjelse med græskarsuppen – den er jo også oplagt i denne weekend.
Ja, der kommer en enkelt burgeranmeldelse mere fra New York – og så kommer der nok også lidt mere på nogle af de andre dejlige spisesteder, jeg også fik prøvet af.
Tak i lige måde! :)
Eva
01/09/2014 at 11:11Halløj
Lyder helt fantastisk… Så vil lave denne suppe plus en anden her den 5 sep. Jeg får 13 voksne og 6 børn til fest halløj… Og så er mit kloge men desperate spørgsmål… Er du klog på hvor meget jeg skal lave af suppe? Regner med at folk skal have en portion af denne og den anden…?? Mange hilsner herfra
Pigen
01/09/2014 at 23:49Uha. Mængden er altid svær at vurdere! Jeg tør næsten ikke give nogle retningslinjer for det kommer meget an på hvad du ellers serverer. Er den anden suppe fx også cremet og tung og laver du brød til?
Ann
01/11/2014 at 09:00Hej hej
Som nybegynder i et køkken her jeg følgende 2 spørgsmål:
Kan man lave suppen dagen for den skal bruger og så bare varme den?
og kan den fryses?
På forhånd tak :)
God weekend
Pigen
04/11/2014 at 13:28Jeg har ofte spist suppen flere dage i træk, ja. Men jeg har aldrig prøvet at fryse den ned, men kan ikke se hvorfor du ikke skulle kunne det.
Merel
17/11/2014 at 07:50Hej Ann! Jeg har prøvet at fryse den før, det kan man sagtens :)
Brita
24/09/2017 at 19:30Hej Ann. Jeg har i flere år lavet denne suppe bare med morney sauce i stedet for smørreost, det er også bare godt
Nina
09/01/2018 at 18:20Jeg brugte altså flødeost i stedet for smøreost…. blev enig med mig selv om, at det måtte være en skrivefejl