Kald mig bare pizza-snob
Jeg er nok omtrent lige så religiøs omkring min pizza som min burger. Jeg husker stadig da jeg 13 år gammel på en ferie på Sicilien smagte min første, italienske pizza. Indtil da havde jeg jo lykkeligt gået i illusionen om at det, de danske pizzeriaer langede over disken, var så godt som det nu kunne blive.
Men ak, efter den sicilianske oplevelse kunne jeg sjældent stille mig tilfreds med københavnske pizzaer og begyndte istedet selv at eksperimentere med den “perfekte pizzabund”. For den skal altså være så sprød og knasende at man nærmest glædes over og glæder sig til de sidste bidder, som kun består af skorpen (og som jeg ellers oftest lader ligge).
Osten skal allerhelst være ægte mozarella og ikke den velkendte, revne posevariant. Ligesom en tomatsauce med power kan udgøre hele forskellen. Med disse tre kriterier opfyldt kan man næsten komme hvadsomhelst på pizzaen, eller spise den som den er, og den vil smage forrygende!
Dermed ikke sagt, at en “grill-bar-pizza” med skinkestrimler og ananas – som er så langt fra italien, man muligvis kan komme – ikke kan være den bedste tømmermands-kur. Den kan bare ikke sættes i sammenligning med en italiensk pizza – det er to vidt forskellige spise.
Servér den med blåskimmel
Min yndlingsvariant har alle tider – også efter ferien på Sicilien – været gorgonzola: gorgonzola og spinat, gorgonzola og parmaskinke, gorgonzola og artiskok – you name it! Hvem havde troet at en 13-årig skulle vælge (måske vidste jeg ikke helt, hvad det var..), endsige forelske sig hovedkuls i en mugost!?
Men ligesom burgerbarerne og “gourmet-burgeren” er spiret frem i vores lille land, er der efterhånden også kommet flere “ægte” italienske pizzeriaer og danske pizzabagere, som stræber efter ovenstående beskrivelse.
Gorm’s i Torvehallerne
Gorm Wisweh er, blandt andre, manden bag Gorm’s Gourmetpizze, som efterhånden ligger flere steder i København, – enten som restaurant eller to-go. I Torvehallerne ligger Gorm’s som en pizzabar, hvor du enten kan nyde pizza eller “pizzaklapper” ved enkelte langborde, eller tage den med dig i fx Ørstedsparken, en bænk ved søerne eller hele vejen hjem. Pizzabaren definerer sig som et gourmetpizzeria med italienske pizzatraditioner og vandt sidste år AOKs pris for bedste takeaway.
Vi tog denne fredag tre “pizze” med hjem; vi fik anbefalet tre styks for at kunne blive mætte, da Gorm’s pizzaer er mindre end de vante pizzeriastørrelser. Vi bestilte en nr. 2, 3 og 5: Denny Special (kartoffel, rosmarin, gedeost og trøffelolie), Casper Braid Special (spinat, ventricina/krydret salami og gorgonzola), samt Søs (pancetta, mascapone og frikvernet, sort peber).
Næsten tilbage på Sicilien
Der er ikke en finger at sætte på pizzabunden – den er sprød, velsmagende og perfekt i tykkelsen. De to pizzaer med tomat (nr. 3 og 5) smager skønt af en stærkt krydret tomatsauce, og alle tre varianter er desuden pyntet med ægte mozarella, som tydeligt kan smages. Jeg er tæt på at sige, at jeg med den første bid af gorgonola-varianten næsten er tilbage på Sicilien. Det er i hvert fald det tætteste, jeg har været på det i København.
Min anmeldelse | |
---|---|
Bund | |
Fyld | |
Komposition | |
Transport-venlig | |
Value for money | |
Samlet: |
Denny Special med kartoffel og rosmarin er desværre lidt kedelig – det går først op for mig efter vi er færdige med måltidet, at det var dén variant med gedeost. Trøffelolien er dejlig til kartoflerne, men hele pizzaen mangler lidt pondus.
Favoritten er for mit vedkommende “Søs”, som med pancetta og sort peber har både saft og kraft og mascarponen tilfører en dejlig, cremet smag. Casper Braid Special er også rigtig skøn med føromtalte gorgonzola, spinat og en stærk salami.
Vi købte desuden en tiramisu med som dessert-deling – den smagte dejligt men var lige rigeligt våd i bunden til min smag.
Bedst direkte fra ovnen
Priserne på Gorm’s er i den høje ende, også for takeaway. Idet man to personer nok skal dele tre pizzaer for at blive rigtig mæt, løber prisen pr. person op i 90kr. Prisen vil jeg dog mene er godt givet ud, i betragtning af kvaliteten – men det er et dyrt takeaway-alternativt til andre pizzeriaer.
Pizzerne er en del mindre, end du vil finde dem på andre pizzeriaer – hvilket er noget, jeg egentlig synes meget godt om, da du på dén måde kan komme til at smage flere varianter. Men er du alene, kan det selvfølgelig være lidt svært – medmindre du er sulten nok til at spise to :)
Det skal tilføjes at vi desværre nød pizzaerne lunkne. Kombinationen af papindpakning, de utrolig tynde bunde og en lidt for lang cykeltur hjem var nok ikke optimal og næste gang nyder vi hellere pizzaerne direkte fra ovnen eller tættere på Torvehallerne i fx Ørstedsparken, hvis vejret er til det.
Lokation
Gorm’s Gourmetpizze ligger bl.a. i Torvehallerne – du kan finde deres mange andre restauranter på deres hjemmeside.
6 Comments
Anna
27/05/2013 at 17:29….. nu må jeg have pizza i aften! Hvor ser det lækkert ud!
Du tager rigtig gode og levende billeder; hvilket kamera har du? hvilket objektiv?
Pigen
27/05/2013 at 23:06Hehe, – jeg er glad for at jeg kan frembringe lidt pizza-lyst :)
Tak! Jeg forsøger også at gøre mig umage for at fange stemningen på de forskellige spisesteder, og bloggen er da også delvist opstået fordi jeg synes det er vildt sjovt at fotografere. Jeg tager mine billeder med et Nikon D90 og har for nyligt ankaffet mig et Nikkor 17-55mm, som jeg hér har anvendt.
Henrik
29/05/2013 at 00:36Din blog er for sej, lækker og minimalistisk – kan rigtig gode lide den… Du må endelig gerne lave flere indlæg med pizzaer og andet god mad – og naturligvis burgere ;)
Pigen
29/05/2013 at 09:15:) Ihh, hvor er du rar! Det er jeg utrolig glad for at høre. Der kommer inden længe anmeldelser af både flere pizzaer, mexicansk og endnu flere burgere, bare rolig! ;)
Mattias Bozack
29/05/2013 at 23:03Hey, kan du ikke anmelde Mother Pizza i Kødbyen? De skulle være blandt de bedste i hele Danmark – og selve stemingen ser vildt lækker ud. Nok om pizza.
En stor burgerdrøm for mig i øvrigt, er at besøge Burger Joint i New York, du burde tjekke billeder ud :O Det hele ser bare så gennemført ud. Bare lige for at have noget at glæde sig til, hvis man nu skulle være så heldig at komme på de kanter.
Pigen
30/05/2013 at 09:48Hej Mattias
Det er sjovt, du siger det – jeg var på Mother i mandags, så der kommer snart en anmeldelse på bloggen :)
Jeg tror jeg har hørt om Burger Jont og fået den anbefalet, da jeg faktisk skal til New York i efteråret. Så du rammer spot on på begge områder – og tak for tippet!
Her skal du spise burgere inden eller under Distortion-festerne - Pigen & Pomfritten
02/06/2013 at 12:05[…] Jeg har netop for nyligt været et besøg hos Gorm’s i Torvehallerne, hvor du kan vælge mellem et nøje udvalgt antal ægte, italienske klassikere. Særligt Søs med pancetta og mascarpone til 59 kr. er at anbefale. Læs min begejstrede anmeldelse her. […]
Mother: pizzabundenes moder? - Pigen & Pomfritten
04/06/2013 at 22:52[…] sted jeg har smagt den), men det bliver altså ikke mit favorit-pizzeria af netop samme grund. Som før beskrevet ELSKER jeg virkelig de klassiske, italienske (som så måske er romanske?) pizzaer – men […]