Drivkraften for mig for denne blog er kærligheden til pomfritter (især), og i høj grad en god burger. Vi ved jo allesammen godt, at vi ikke kan spise hverken det første eller sidste hver dag (altså måske).
Så når vi sætter os for, af den ene eller anden grund, at i aften skal vi spise burger, så skal det dæl’me også være en god én af slagsen. Forestil jer vi har en “burger-kvote” – den skal da ikke spildes på sløje fritter, seje burgerboller eller tørre bøffer!?
Hvad definerer en god burger?
Jeg har sat mig for at forsøge at skabe et overblik over, hvor man (i første omgang i København) får den bedste burger. Men burger-kvalitet er en uhyre personlig ting – som vi også alle har en mening om (har jeg erfaret efterhånden som jeg har udbredt min blog i mit netværk).
Nogen vil have grovboller, magert kød og gerne en håndfuld rucola – andre (læs: undertegnede) sætter pris på den mere traditionelle og enkle variant, med en blød bolle, sprød iceberg og den obligatoriske syltede agurk.
Nogen vil have dem snaskede og spise dem med fingrene, andre foretrækker kniv og gaffel. Nogen vil have grove kartofler med skræl, andre kan bedst lide pomfritterne helt plain og nogen (gud forbyde det!) er fuldstændig ligeglade med fritter!?
Pigen & Pomfrittens metode
En burger er ikke bare en burger. Og det er i sagens natur også lidt svært at sammenligne en bacon-cheese burger med en mexikansk inspireret én af slagsen.
Når jeg anmelder en burger, tager jeg i høj grad bestik af konceptet bag den: opnår burgeren det, jeg formoder er hensigten? Jeg vægter det især højt, når jeg kan mærke at der er taget nogle konkrete valg istedet for bare at følge normen, eller værre: købe sig til færdigboller og -fritter.
Min vurdering afspejles ud fra en række individuelle ratings på en burgerens typiske bestanddele. Det kan selvfølgelig være svært at få alle detaljer med i selve karaktergivningen, hvorfor det altid anbefales at læse den specifikke anmeldelse og ikke udelukkende kigge på karakteren :)
Bøf
For mig er det vigtigt at en bøf er saftig og smagfuld. Jeg spiser helst en burgerbøf medium, men er den lavet efter alle kunstens regler, kan den smage lige så dejligt well-done som rare. Karakteren gives således ud fra følelsen af kvalitet og bøffens smag.
Bolle
De bedste burgerboller jeg har fået, har været af brioche-agtig eller kryderbolle-dej med den karakteriskstiske, amerikanske, søde smag. I min optik bør en bolle ikke gøre stort væsen af sig, og jeg er sjældent fan af focaccia og grovboller. Jeg vurderer bollen i sammenhæng med resten af burgerens stil og udtryk, og dér kan en fuldkornsbolle selvfølgelig sagtens have sin berettigelse.
Fyld
Burgerens fyld er nok det mest karaktergivende ved burgerens udtryk. Jeg har ingen særlige præferencer, men det er vigtigt at fyldet tilsammen går op i en højere enhed. Mange af de burgers, der indtil nu har fået høje ratings, har haft en klar tanke med den dressing/relish eller de grøntsager og ost, der er stoppet i dem.
Fritter
Ikke underligt er pomfritter for mig et kapitel for sig. De kan tage utallige former og de kan smage salt, surt eller stærkt – men jeg vil vove at påstå, at man ikke kan komme udenom, at de uanset hvad skal være sprøde. Jeg spiser pomfritterne sideløbende med burgerbidderne og det er derfor vigtigt at smagsindtrykkene ikke modarbejder hinanden.
Tilbehør
Tilbehør kunne også være kaldet “dips” eller “dyppelse”, og kan være alt fra en plain mayo til en guacamole til den mexicanske burger. Hér vægtes det særligt højt at tilbehøret er hjemmelavet, for det er altså for nemt bare at hælde chilimayo op fra en bøtte. Ikke desto mindre er en tube ketchup også acceptabel, men nok ikke det, der scorer en høj rating.
Betjening og stemning
Betjening og stemning er fælles for alle restaurant-anmeldelser. Det spiller en ufattelig stor rolle, at rammerne omkring dig, der hvor du spiser din mad, er gode.
Jeg slår hårdt ned på en uopmærksom betjening, for der er ikke noget værre end at sidde med sin varme mad og skulle bruge opmærksomheden på at fange en tjener.
Stemningen kan være sværere at sætte rammer op for. En mørk cocktailbar kan fungere lige så vel som en rigtig amerikansk burgerbar – det er alt sammen situationsbestemt.
Value for money
En god burger fortjener en høj rating på alle ovenstående parametre, men hvis den er frygtelig dyr, vil det afspejle sig af denne rating. Ligeledes kan en middelmådig burger, som tilgengæld er billig, score højt på value for money.
2 Comments
Pigen bag pomfritten? - Pigen & Pomfritten
02/03/2014 at 13:33[…] Mit Manifest […]
Martin Hildebrandt
13/10/2018 at 10:13Halløj,
TUSIND tak for alle de pæne ord du har skrevet om Sokkelund igennem tiden. Så lige din anmeldelse fra 2017 hvor du skriver at pommes fritter ikke serveres ad libitum. Det gør stadig og det har vi gjordt konstant i de seneste mange år. Bare lige til din info.
Ønsker dig en god weekend
Martin
Pigen
13/05/2019 at 10:30Det er da gået min pomfritnæse forbi – måske det snart er tid til et genbesøg, så :)