Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave min egen ketchup, men de opskrifter, jeg er kommet omkring, har virket for vanskelige at gå til. Denne version havde så få ingredienser og en forholdsvis overskuelig fremgangsmåde, at jeg besluttede mig for at kaste mig ud i det – med succes.
Ketchup er en hel religion for sig og Heinz og Beauvais lader til at dele vandene.
Selv har jeg egentlig altid syntes at ketchup kun hørte til junkfood. Jeg har boet sammen med veninder, der har smurt ketchup på hvad som helst, og jeg har med forargelse set til mens min langtidskogte bolognese blev søbet til i selvsamme.
Ikke desto bor der permanent en flaske ketchup i mit køleskab, til omeletten, den hjemmelavede burger eller som ingrediens i den hjemmelavede barbecue-marinade. Og da jeg var studerende var pasta med ketchup da heller ikke en sjælden spise. Men hvorfor egentlig ikke lave den selv?
Hidtil har de hjemmegjorte ketchups, jeg har smagt, faktisk ikke tiltalt mig synderligt. Jeg tror lidt jeg har en fobi for nelliker og jeg har derfor hellere spist den vante fra plastflaske.
Jeg faldt så for nyligt over et bud på en ret simpel opskrift, som virkede tilpas overskuelig at kaste sig ud i – også hvis det i værste fald skulle vise sig at blive en fiasko. Men på trods af en smule panik over en lidt for flydende konsistens, endte resultatet faktisk ret godt – og ketchuppen supplerede burgeren fra grillen suverænt.
Den overskuelige ingrediensliste:
- ½ kg modne tomater
- 1 æble
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- ½ tsk kanel
- ½ tsk stødt allehånde
- 125 gram farin
- 1 dl eddike
- 1 dl sherryeddike
Sådan gør du
Skær tomater, løg, hvidløg og æblet i mindre stykker og kom dem i en gryde med krydderier og eddike.
Kog det til æblestykkerne er møre – ca. 20 min. Hæld indholdet i en blender og blend (evt. af flere omgange) og smag til med brun farin og sherryeddike (som jeg har tilføjet til opskriften, da den giver en dejlig syrlighed).
Herefter er konsistensen noget tynd – du kan enten vælge at koge den yderligere ind eller tilføje noget maizena (vi brugte kartoffelmel). Vær dog opmærksom på at konsistensen sætter sig når ketchuppen bliver kold, så pas på med at jævne for meget.
Hæld ketchuppen på et skoldet glas og sæt på køl til den skal spises.
Obs! Næste gang vil jeg nok vælge at fjerne kernehusene fra tomaterne, så bliver konsistensen nok mere ensartet. Jeg er sikker på at blandingen også sagtens kan tåle længere kogetid for derved at blive mere konsentreret.
Servér den kold med andre dejlige dips, som fx bluecheese dressing eller chili mayonaise.
Og smør den på den lune burgerbolle.
9 Comments
Opskrift på mayonaise og aioli - Pigen & Pomfritten
24/05/2013 at 11:44[…] til fx den hjemmelavede burger, sammen med ketchup og […]
Sissel
18/06/2013 at 14:36Kom du først den brune farin i efter du havde blendet ? (:
Pigen
18/06/2013 at 14:58Yes, det gjorde jeg nemlig. Jeg syntes det var lettere at smage den til i den blendede konsistens – og jeg kom alligevel til at gøre den rigeligt sød (kompenserede med ekstra eddike), så vær varsom med det :)
Michelle
07/07/2014 at 22:15Super side! Er i fuld gang med projekt “bedste burger”!
Jeg har forsøgt mig med at lave ketchup, men den er blevet hvinende sød (på trods af “kun” 105g. brun farin) … Jeg kan læse, at lidt eddike kan hjælpe, men er der andet jeg kan gøre?
Mkh. Michelle
Pigen
08/07/2014 at 12:04Det lyder som et fornuftigt projekt :) Del endelig dine erfaringer og tips!
Nu kan jeg godt lide sød ketchup, men den er klart bedst med en syrlig kant. Så ja, eddike er mit bedste bud.
Steffen
19/01/2015 at 20:32Hvor langtid kan du få ketchuppen til at holde?
Lise
12/07/2015 at 21:55Lækkert! Må jeg prøve! Hvor længe kan den holde?
Pigen
27/07/2015 at 15:20Hvis man skyller glasset i Atamon, kan det vel holde sig et par uger. Uåbnet endnu længere. Du kan nok sammenligne det med hjemmelavet syltetøj.
Benny
15/09/2015 at 00:08jeg vil nok flå og udkærne tomaterne det er ikke svært.
Tag en gryde med vand og salt, og bring det i kog.
Skær et kryds i toppen af tomaten (kun lige gennem skindet)
Kom tomaterne i det kogne vand ca 1. Min og løft dem over i iskold vand. Så er skindet lige til at pille af.
Ops vandet skal kun simre når tomaten er i.
Pigen
15/09/2015 at 20:41Tak for tippet! Det ville nok give en glattere og flottere konsistens, ja – men for mig er det bare vigtigt, at det ikke bliver for stort et arbejde for så får jeg slet ikke lavet ketchup. Men jeg vil da klart forsøge det en dag og selv afprøve effekten :)
Den perfekte, hjemmelavede burger - Pigen & Pomfritten
30/07/2017 at 12:55[…] Se opskriften på hjemmelavet ketchup hér. […]