Der findes efterhånden så mange forskellige burgere i København, at jeg har set mig nødsaget til at kategorisere dem. Så her kommer der en lidt..
.. lang smøre om burgere:
Udover de simple burgerjoints, er der de (ofte dyrere) diner style burgers; så er der caféburgere, som på det seneste har fået et godt opryk; der er burgerkæderne med utallige varianter på menuen, og som bliver ved med at udvide; og der er fastfood-kæderne og grillbar-burgerne, som vel nærmest har eksisteret i evigheder, og som aldrig rigtig går af mode (på en tømmermænds-søndag, that is). Endelig er der også de misforståede og ofte fordanskede/forfærdelige burgeroplevelser, man jeg helst går i en stor bue udenom.
Det gode ved alle disse forskellige burgermuligheder er selvfølgelig, at der er burgere til enhver tid og for enhver smag. Ulempen er, at de – for en anmelder, som jeg – er nærmest umulige at sammenligne. I hvert fald når man stiller meget forsimplede parametre op: bøf, bolle, fyld og fritter.
Prisen er man nødt til at se bort fra, for det giver ikke mening at sammenligne MASH med Gasoline. Det er to vidt forskellige burgere og lige så forskellige oplevelser, hvor man det ene sted betaler for komfort (fx en varm stol at sidde i og en lige så velbetalt cocktail at skylle ned med), imens man det andet skal være heldig at finde en sparsom plads (nogen steder bænk) at sidde ved, og må fortsætte hyggen andetsteds, når maden hurtigt er fortæret.
Og nu til sagens saftige kerne
Men hvorfor nu denne lange indledning om burgerkategorisering? Jo, fordi mine seneste anmeldelser har været af ret forskellige kaliber: en salon, en burger truck, en burger joint – og nu en caféburger.
Jeg var nemlig på Café Taxa i går. Og selvom Taxa (og Pixie/Auto af samme ejer) var nogle af de første caféer til at redefinere “caféburgeren” og gøre den spiselig for burgerentusiaster – så er det stadig det, den er: en caféburger.
Der skal bestemt ikke herske tvivl om, at jeg er fan af Taxa (og særligt Auto, som ligger tættere, på hvor jeg bor). Som weekendforkælelse er deres Croque Madame fantastisk; de har dejlige drinks til overkommelige priser og der er altid utroligt hyggeligt. For mig er det sådan en café, man altid kan vælge – uanset formål og selskab, og er lysten ikke lige til burger, skifter menuen så ofte, at der altid er noget nyt, der frister.
Deres burger har dog været den samme i efterhånden mange år. Og der er som sådan heller ikke behov for forandring. Den er særligt kendetegnet ved den barbeque-krydrede bøf og de tykke fritter, der dyppes i en basilikum-mayo. Altså en burger, der skiller sig lidt ud.
Den gode caféburger
Men som på lignende caféer, som mit seneste besøg på Mad & Kaffe, er det bøffen (og prisen), der adskiller caféburgeren fra en diner-burger, hvor der måske er kræset lidt mere for kvaliteten. Bøffen er her stegt lige længe nok og er til den tørre side, hvor det kun er barbecue-saucen, der ender med at give den karakter.
Bollen er til gengæld sød og lækker og fyldet fungerer fint – omend både min medspiser og jeg måtte pille størstedelen af den voldsomme mængde iceberg ud. Og så savnede jeg noget syrligt fra en syltet agurk – faktisk plejede der førhen at følge én med Taxas burger, men det er de åbenbart gået væk fra (desværre).
Fritterne er der (som sædvanlig) ikke en finger at sætte på. Også selvom jeg egentlig er tilhænger af de tynde slags, så holder jeg altså ret meget af Taxas tykke variant. De er sprøde trods størrelsen, og den karakteristiske basilikummayo spiller godt til.
Så på Café Taxa får man en caféburger i den gode ende. Den ligger sig midt imellem diner style-burgerne og de nye burger joints – og der ligger den fint, både på kvalitet og på pris.
Anmeldelse af Café Taxa
-
Bøf
-
Bolle
-
Fyld
-
Fritter & dyppe
Samlet vurdering
Taxas burger giver den klassiske caféburger et frisk pust. Der er kræset for elementerne, mens der stadig er respekt for det, der fungerer godt i en burger: simplicitet, smag og en blød bolle. Dog trækker bøffen, som hovedelement i burgeren, ned - som den desværre oftest gør på Københavnske caféer. Men til prisen på 135 kr. lægger Café Taxa sig rigtig fint i spektret mellem de dyrere diners og de snaskede, simple burger joints.
No Comments